ECSTATIC DANCE

VOL OVERGAVE DANSEN IN EEN MEDITATIEVE TRANCE

Een feestje, maar dan op blote voeten en zonder te praten of alcohol te drinken. De laatste jaren is ecstatic dance een wereldwijde trend geworden. Op steeds meer plekken kun je ‘ecstatic’ gaan.
Wat houdt dat precies in? Kort gezegd gaat het om het in contact komen met je lichaam en geest, waarbij je in een soort trance raakt. Hierdoor kun je zelfs een natuurlijke ‘high’ ervaren. Helemaal losgaan Veel mensen hebben een paar drankjes nodig om goed los te kunnen gaan op de dansvloer. Bij ecstatic dance is het ook de bedoeling dat je een staat van extase bereikt, maar dan helemaal nuchter. 

Het idee van ecstatic dance is dat je kunt bewegen zoals jij dat wilt, zonder dat je veroordeeld wordt door anderen. Er wordt de ruimte gegeven om zo vrij mogelijk te bewegen. De één is aan het kronkelen over de vloer, terwijl de ander misschien wel driftig rond aan het springen is. Dat kan in het begin misschien een beetje gek voelen of eruitzien, maar wanneer je je hieraan overgeeft, neemt je lichaam het van je hoofd over. Je laat je leiden door de muziek, je gevoel, en de intense energie van de mensen om je heen. Dit kan heel bevrijdend werken en veel mensen beschrijven het dan ook als een spirituele ervaring.

Je bent even totaal niet bezig met praten en je communiceert alleen met lichaamstaal, waardoor je meer in contact bent met je lijf. Durven dansen tijdens ecstatic dance kan je wanneer je dit wenst, ook in contact komen met een mede-dansers. Hieruit kan spontaan een duet, trio of zelfs kwartet ontstaan waarbij je elkaar goed moet aanvoelen om samen te kunnen bewegen.  Maar dit is ook heel vrijblijvend en zonder woorden krijg je technieken aangeleerd om op een duetuitnodiging in te gaan of deze vriendelijk te weigeren.

Het dansen op blote voeten helpt ook bij het gevoel van vrijheid en het goed geaard zijn in de grond. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar dit alles draagt eraan bij dat je in een meditatieve trance komt die ontspannend werkt voor je lichaam en geest. Het belangrijkste is dat je gewoon durft te dansen en jezelf durft te laten gaan.

Ecstatic dance is ooit begonnen op Hawaii. Hier werd vaak op zondagochtenden religieus gedanst als een uiting van de toewijding aan het geloof en de muziek. Naarmate de muziektechnologieën vanaf zo ongeveer het jaar 2000 geavanceerder werden, ontstonden er steeds meer nieuwe soorten muziek. Ecstatic dance ontstond toen de twee werelden van het ‘bewust dansen’ en de DJ-cultuur met elkaar gecombineerd werden.
Langzaamaan verspreidde het zich naar steeds meer plekken op de wereld en vond het zijn weg tot in Het DansAteljee.

Ecstatic dance is er voor iedereen, ook voor mensen die denken dat ze niet kunnen dansen. Er komen namelijk helemaal geen aangeleerde danspasjes aan te pas: je volgt gewoon je gevoel, de muziek en je ontdekt dat je lichaam zelf zijn ritme vindt.


Eerste bijeenkomst voor 2023 - 2024 op vrijdag 29 september om 20.15u

Na een succesvol 1e jaar, dansen we in het nieuwe seizoen tweewekelijks en is er een grote korting voorzien voor wie voor een jaar (+-15 sessies) inschrijft.   Aanmelden kan via de website of door een mailtje te sturen naar het  secretariaat@hetdansateljee.be
U kan kiezen voor een jaarinschrijving (220 euro) of u bent welkom voor losse sessies.
 

Lesgever: Sabrina Van Steenbergen
Plaats: Het DansAteljee -  Blauwe studio
Uur: start om 20.15u  (aankomst en verwelkoming tussen 20u-20.15u)
Prijs: losse les 26 euro - Contant te betalen bij aankomst.
Inbegrepen: 2u Ecstatic dance onder begeleiding, sportverzekering
Goed om weten: breng een drinkbus met water mee, we dansen op blote voeten.
De lessen gaan door op de 1e verdieping.  Er is geen lift.  Indien dit een probleem vormt, gelieve dit tijdig te laten weten zodat we een wissel kunnen doen in de zaalverdeling.
Er wordt geen inschrijvingsgeld terugbetaald bij een jaarinschrijving in geval van afwezigheid.
U kan na de eerste sessie nog steeds opteren voor een jaarinschrijving, dan verrekenen we dit met het reeds betaalde bedrag.

Data 2023-2024

Vrijdag 29/09/2023
Vrijdag 13/10/2023
Vrijdag 27/10/2023
Vrijdag 17/ 11/2023
Vrijdag 01/12/2023
Vrijdag 15/12/2023
Vrijdag 12/01/2024
Vrijdag 26/01/2024
Vrijdag 09/02/2024
Vrijdag 23/02/2024
Vrijdag 08/03/2024
Vrijdag 22/03/2024
Vrijdag 26/04/2024
Vrijdag 17/05/2024
Vrijdag 07/06/2024
 

ED-flyer